Tips maatregelen coronavirus

Laatste update 16 maart 2020, 13:35 uur

Ten aanzien van het Corona-virus adviseert de LBvR om datgene wat het RIVM, de GGD en de overheid hierover communiceren te volgen. Het lijkt ons niet nodig om hier een instructie aan toe te voegen. Wel zetten we hier de belangrijkste maatregelen bijeen.

Belangrijke aandachtspunten zijn:

  1. We organiseren vanaf dinsdag 17 maart alleen uitvaarten voor maximaal 30 personen.
    Per uitvaart kan gezocht worden naar een oplossing om de dienst met meer mensen te delen. Bijvoorbeeld, door genodigden online mee te laten kijken. Zeker niet alle afscheidslocaties lieden de mogelijkheid voor livestream. Het maken van een opname van de dienst is vaak wel mogelijk, eventueel verzorgd door een professionele uitvaartvideograaf. Mensen kunnen de dienst dan op een later moment bekijken.
  2. We organiseren grotere herdenkingsdiensten op een later moment. In Duitsland en België worden op frequente basis afscheidsdiensten gehouden rond de urn, dus nadat iemand is gecremeerd. Maar ook een herdenkingsdienst na een ‘stille begrafenis’ is een optie.
  3. We geven geen handen meer. Dit heeft gevolgen voor ons eigen contact met nabestaanden en collega’s. Wel is het raadzaam om dit in het contact met mensen te benoemen en uit te leggen.
    Ook betekent dit dat het condoleren van de familie anders gaat. In plaats van handen schudden kan men bijvoorbeeld een hand op het hart leggen of met de handen een hartje maken als gebaar van liefde en steun. Ook kan men bijvoorbeeld een kleine buiging maken. Natuurlijk is zoenen of knuffelen ook af te raden.

Genoemde aandachtspunten gelden tot en met maandag 6 april 2020. Voor alles wat je bespreekt met nabestaanden geldt dat dit in nauw overleg gebeurt met de uitvaartverzorger of uitvaartleider met wie je samenwerkt. Verder is het goed om te weten welke mogelijkheden de uitvaartlocatie biedt waar de afscheidsdienst wordt gehouden.

Meer informatie

LBvR: Corona en ritueelbegeleiding

BGNU

Dela

Mensenlinq

Uitvaart.nl