Wie is de opdrachtgever van de ritueelbegeleider?

Laatste update: donderdag 19 maart 2020, 10:21 uur

In deze coronatijden krijgen wij veel vragen over ons advies aan de leden van de LBvR. Waarom stellen wij een eigen advies op en volgen wij niet automatisch de adviezen en opdrachten van uitvaartorganisaties? De uitvaartverzorger is immers onze opdrachtgever aan wie wij ook factureren. Dat de uitvaartverzorger onze opdrachtgever is, is een groot misverstand. Daarom onderstaand enige uitleg.

Wat wij doen onder de noemer ‘ritueelbegeleiding’ is volgens de wetgeving  ‘de verzorging van de uitvaartplechtigheid’. Als wij dat doen, dan treden wij in de plaats van de lijkbezorger, uitvaartverzorger, begrafenisondernemer, uitvaartleider of hoe die ook heten mag. In de plaats van, niet in dienst van. Als zelfstandig ondernemer vallen wij dan onder de btw-vrijstelling.

In het kader van de VAR werd duidelijk dat wij geen gezagsverhouding hebben met de uitvaartverzorger, maar uiteraard wel zorgvuldig afstemmen. De uitvaartverzorger is niet onze opdrachtgever, maar bemiddelaar en samenwerkingspartner.

Het feit dat de factuur door bemiddeling van de uitvaartverzorger betaald wordt, schept geen gezagsverhouding. Die betaalt ons namelijk niet, de familie betaalt ons. De uitvaartverzorger zit er alleen als boekhouder tussen. Er worden ook wel eens afscheidsdiensten met een uitvaartverzorger gehouden waarbij de familie de ritueelbegeleider rechtstreeks betaalt. Dat maakt inhoudelijk geen enkel verschil.

De familie is onze opdrachtgever

Want inhoudelijk bepaalt altijd de familie de grenzen waarbinnen en de voorwaarden waaronder wij werken. Daar geldt dus opdrachtgeverschap (van de familie) en opdrachtnemerschap (van de ritueelbegeleider). De uitvaartverzorger gaat daar helemaal niet over. Wederom: het is natuurlijk wel belangrijk dat we ons werk zorgvuldig afstemmen met de uitvaartverzorger met wie wij samenwerken. Samen vormen we een team dat aan de slag is voor de nabestaanden.

Kortom: wij zijn zelfstandige ondernemers met een eigen relatie tot de familie. Vanuit dat gegeven heeft het bestuur het advies opgesteld hoe te werken in coronatijden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie het vak ritueelbegeleiding en ondernemerszaken op onze ledenwebsite.

Lid worden van de LBvR?