‘Voor iedereen zo’n prachtig afscheid, juist in deze coronatijd’

Foto: Azcona Fotografie

Foto: Azcona Fotografie

Het zijn bizarre tijden. In nog geen week tijd van een uitvaart zonder handen schudden, naar een uitvaart zonder persoonlijk contact.  In dat chaotische werkveld is de ritueelbegeleider actief.  Lees hier het positieve en bijzondere verhaal van onze collega Michelle van Hout.

Eerst dacht ik afgelopen week: als ritueelbegeleider ben ik vast teveel bij een uitvaart in heel kleine kring. Maar vanochtend ben ik een uitvaart voorgegaan met alleen het gezin, vijf personen in de aula. Het was gewoon een volledige dienst net als anders.

Hier kunnen wij heel goed verder mee

Wat zei de familie na afloop:

Dit wensen we iedereen toe, we hebben het hele levensverhaal kunnen vertellen van ons pap en jij hebt daar iets prachtigs van gemaakt en dat hebben we nu op video zodat we het aan anderen kunnen laten zien. Jij hebt het afscheid van ons pap helemaal “af” gemaakt. We voelden dat hij er echt even “bij” was. Hier kunnen wij heel goed mee verder. We gaan tegen iedereen zeggen dat je het zó moet willen bij een afscheid, want dit was geweldig!

Advies aan nabestaanden

Ik heb toen aangegeven dat er nu veel uitvaarten in kleine kring aan zullen komen van coronapatiënten. Ik vroeg: wat zou jullie advies zijn aan de nabestaanden? De zoon zei:

Heel duidelijk: alleen zoals jij dat gedaan hebt, ik zou het precies weer zo doen! Je moet toch goed afscheid nemen en jij vroeg dóór, waardoor weggezakte herinneringen als vanzelf naar boven kwamen. Je wil op zo’n moment het hele leven voorbij zien en voelen komen. Dit moet je niet hup, vlug, vlug doen omdat het nu om Corona gaat. Dat is ons advies!

Ritueelbegeleiding is helpend in deze tijd

De inzet van ritueelbegeleiders is geen overbodige luxe voor nabestaanden bij een afscheid in kleine kring. Het is alleen maar heel helpend voor de rest van hun leven. Juist nu dit virus ook zoveel traumatische ervaringen geeft. Ik gun iedereen zo’n prachtig afscheid, juist in deze coronatijd.

Ik wens ieder heel veel succes en sterkte, zowel in werk als privé en doe ook voorzichtig met jezelf!

Michelle van Hout

Heb jij ook een verhaal over ritueelbegeleiden in coronatijden, deel het met ons. Stuur een mail naar communicatie@lbvr.nl.