Welke SBI-code moet ik kiezen?

Meer info

  • Wil je meer ondernemersadvies en praktische informatie voor jouw praktijk als ritueelbegeleider?
  • Heb je behoefte aan inspiratie op jouw vakgebied?
  • Wil je collega’s ontmoeten uit Nederland en België?

Meld je dan aan als lid van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders. Je krijgt dan toegang tot de onze ledenwebsite met onder meer een Ondernemersdesk en je maakt gebruik van alle voorzieningen van de beroepsvereniging.

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, dan doet de medewerker een voorstel om een bepaalde SBI-code mee te geven aan je bedrijfsactiviteiten. Uiteraard kun je hierin zelf ook meedenken. Wat is een SBI-code en waarom kan de code later belangrijk zijn voor je onderneming? 

Wat is een SBI-code?

Een SBI-code is een getal van 4 of 5 cijfers en geeft aan wat de activiteit van een onderneming is. De afkorting staat voor SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling. De Kamer van Koophandel stelt de SBI-code vast aan de hand van een beschrijving van wat jouw onderneming doet. Voor elke activiteit van je onderneming krijg je een aparte SBI-code.

Welke SBI-codes zijn er?

Klik hier voor een overzicht van alle SBI-codes bij de KvK

Vind mijn SBI

De codes worden ieder jaar geüpdatet. Controleer dus vooraf of je de meest recente versie hebt.

Waarom kan een SBI-code belangrijk zijn?

De juiste SBI-code is belangrijk vanwege de informatie die de Belastingdienst inwint over jouw bedrijfsactiviteiten.

Ben je een ritueelbegeleider bij uitvaarten, dan is het verstandig om de SBI-code voor uitvaartverzorging aan je onderneming te koppelen. Als ritueelbegeleider voor afscheidsceremonies neem je een gedeelte van de uitvaartzorg over. Je begeleidt de familie vooraf, stemt af met alle betrokkenen, schrijft en bereidt voor en bent tijdens de gehele ceremonie verantwoordelijk voor het verloop ervan. Mede op basis van deze SBI-code kan de Belastingdienst je ontslaan van de plicht tot BTW-afdracht. Je kunt ook ervoor kiezen om je bij de KvK te registeren als schrijver/spreker. Je valt dan onder de code voor ‘schrijven en overige scheppende kunst’. In dat geval ben je wel BTW-plichtig.

Ben je ritueelbegeleider bij huwelijken, dan val je weer onder een heel andere branche (beoefening van podiumkunst). Of misschien passen rituelen in jouw coachingtraject. Afhankelijk van het soort coaching dat je doet, past daar een specifieke SBI-code bij. Ook dan zal de Belastingdienst je verplichten BTW te vragen aan je klanten en af te dragen.

Als je naar de KvK stapt om je in te schrijven of je inschrijving aan te passen. Wees dus goed voorbereid. Veel succes.