Vanaf 25 september geen ceremonie meer op anderhalve meter

Laatste update: vrijdag 17 september, 12:31

Vanaf zaterdag 25 september laat overheid de anderhalve meter los. Dit betekent dat vanaf dat moment ceremonies met een maximaal aantal genodigden weer mogelijk zijn. Er gelden nog wel coronamaatregelen voor uitvaarten en huwelijken. 

Basisregels

Sowieso blijven voor alle ceremonies en herdenkingen de basisregels van kracht. De anderhalve meter wordt nog steeds als veilige afstand gezien. Gun elkaar dus die ruimte. Daarnaast gelden nog steeds het handen wassen, hoesten & niezen in de ellenboog, thuisblijven & testen bij klachten, goede luchtventilatie van binnenruimtes.

Uitvaarten

Voor uitvaarten zijn nu de meeste coronamaatregelen verdwenen. De overheid stelt uitvaarten vrij van het gebruik van het coronatoegangsbewijs, de verplichte registratie, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen.

Huwelijken

Voor huwelijken ligt het iets genuanceerder. Vindt de ceremonie of het overige deel van de huwelijksdag plaats in een horecagelegenheid, dan gelden de coronamaatregelen voor de horeca. Dit betekent dat bruidspaar, gasten en ook de ritueelbegeleider een coronatoegangsbewijs moet kunnen laten zien. Het tonen van de QR-code is verplicht gesteld tot 1 november 2021. Uitzondering hierop geldt bezoek aan een terras of een andere buitengelegenheid (zoals een kasteeltuin).

Condoleren of gelukwensen

De overheid doet ook nog steeds de dringende aanbeveling om geen handen te schudden. Dit betekent dus dat de wijze van condoleren of gelukwensen in aangepaste vorm gebeurt. We geven graag de volgende tips mee voor veilige omstandigheden voor alle aanwezigen.

  • In plaats van handen schudden kan de handen voor het hart of gevouwen voor de borst houden. Men kan een een hartje met de handen maken of men kan elkaar een elleboogboks geven.
  • Knuffelen moet helaas nog achterwege kan blijven.
  • Afhankelijk van de ruimte waar de condoleance of receptie plaatsvindt kan het verstandiger zijn dat de familie of het bruidspaar naar de genodigden toekomt, in plaats dat de gasten een lange rij vormen.
  • Bespreek de mogelijkheden en wensen vooraf met de familie of het bruidspaar.
  • Besteed tijdens de ceremonie aandacht aan een veilige gang van zaken. Noem daarbij concrete en duidelijke voorbeelden van alternatieven.