Vanaf 28 april weer 100 bij uitvaart

Laatste update: dinsdag 20 april 2021, 21:47 uur

Vanaf woensdag 28 april zijn uitvaarten weer toegestaan voor maximaal 100 personen, mits de afscheidsruimte een onderlinge afstand van anderhalve meter toelaat. Dit is bekend gemaakt door demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van het kabinet op dinsdagavond 20 april. 

Ondanks het relatief hoge aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en ic-bezettingen op dit moment heeft het kabinet toch gekozen voor deze versoepeling. Het maatschappelijke en economische belang heeft zwaar meegewogen in het besluit, aldus Rutte.

Glaasje op

Hiermee komen we weer terug in de situatie van voor 23 januari 2021. Ook toen waren maximaal 100 personen toegestaan op een uitvaart. Ook horeca is mogelijk.

Nu de gezelschappen groter worden is alertheid op alcoholgebruik op zijn plaats. Vorig jaar leerde de ervaring dat afstand houden met een glaasje op veel lastiger is. Natuurlijk behoort dit tot het werkveld van de uitvaartverzorger. Maar het is altijd goed om actief mee te denken om de uitvaart voor iedereen gezond en veilig te houden.

Meer vrijheden familiebezoek

Nog 2 andere aangekondigde versoepelingen zijn mogelijk relevant voor ritueelbegeleiders.

  1. De avondklok vervalt.
  2. Het advies voor thuisbezoek gaat van 1 naar 2 personen.

Voorbereidende gesprekken en familiebezoeken kunnen dus weer wat gemakkelijker plaatsvinden.

Het kabinet heeft geen voorbehoud uitgesproken bij de versoepelingen. Ze gaan alle in op woensdag 28 april.