Per 1 juli weer uitvaarten en huwelijken voor 100 personen

Update: woensdag 6 mei 2020, 19:43 uur

Het kabinet is voornemens om met ingang van 1 juli aanstaande weer uitvaarten en huwelijken toe te staan voor maximaal 100 personen, mits een onderlinge afstand gewaarborgd kan worden van anderhalve meter (twee armlengtes). Dit is kenbaar gemaakt tijdens de persconferentie op woensdagavond 6 mei door Premier Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.  

Ons land wordt stapsgewijs uit de intelligente lockdown gehaald. Tijdens de persconferentie is een planning medegedeeld. iedere week zal worden beoordeeld of deze planning gevolgd kan blijven worden of dat er een vertraging nodig zal zijn, of misschien een versnelling mogelijk is. De datum van 1 juli is dus onder voorbehoud.

Het dragen van mondkapjes tijdens een huwelijksceremonie of uitvaart is niet nodig. Wel blijven de basisregels van kracht:

  1. Houd zoveel mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar.
  2. Schud geen handen.
  3. Nies of hoest aan de binnenkant van je elleboog of in een papieren zakdoekje.
  4. Blijf thuis bij klachten bij jezelf.
  5. Blijf thuis bij koorts bij jezelf of iemand in het gezin.

Omdat we nog steeds afzien van handen schudden is het aan de ritueelbegeleider om de genodigden te begeleiden bij alternatieve manieren van feliciteren en condoleren.

Het is nog niet duidelijk hoe de anderhalvemeterregel gecombineerd gaat worden met het aantal beschikbare plaatsen in de ruimte waar de rituele samenkomst wordt gehouden en het maximum aantal van 100 personen. Deze versoepeling gaat samen met die van het bezoek aan bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen.

Voor meer informatie

Nieuwsbericht overheid