Ceremonies verder beperkt door gedeeltelijke lockdown

Foto Pixabay

Laatste update: donderdag 15 oktober, 13:00 uur

Op de persconferentie van het kabinet zijn dinsdag 13 oktober zwaardere maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden. Dit heeft gevolgen voor ceremonies, bijeenkomsten en horeca-arrangementen. Voor uitvaarten zal een uitzondering blijven gelden. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober vanaf 22:00 uur.

De maatregelen van twee weken geleden zijn volgens de premier niet goed genoeg nageleefd. De nieuwe maatregelen beogen meer duidelijkheid te geven aan de bevolking. Het doel is om het sociale verkeer terug te brengen, zodat het virus een “klap kan worden toebedeeld”, aldus premier Rutte. De maatregelen gelden vooralsnog voor een periode van vier weken. Over twee weken vindt er een evaluatie plaats. Er is dinsdagavond een routekaart bekendgemaakt. De vervolgstap op deze maatregelen wordt naar verwachting een verlening van deze periode of een volledige lockdown.

Hier de maatregelen op een rij.

  1. Bijeenkomsten binnen voor maximaal 30 personen per zaal.
  2. Voor uitvaarten geldt een maximum van 100 personen binnen en 250 personen buiten, mits de afstandsregel van 1,5 tussen personen gewaarborgd kan blijven.
  3. Evenementen “in de breedste zin van het woord” worden verboden.
  4. Horeca wordt gesloten met uitzondering van locaties waar een uitvaart wordt gehouden. De BGNU roept wel op om verantwoord om te gaan met het schenken van alcohol rond uitvaartplechtigheden en dit bij voorkeur – in overleg met de nabestaanden – achterwege te laten.
  5. Mondkapjes worden dringend aangeraden en op termijn verplicht in openbare binnenruimtes voor iedereen vanaf 13 jaar. Tijdens het spreken mag het mondkapje af. Het is belangrijk om dit vooraf goed af te stemmen met de locatie waar de ceremonie wordt gehouden.